18.11.2024
Husin muutosneuvottelut tulevat päätökseen ja kalossin kuvaa on valitettavasti tulossa monelle. Lohjalla on lisäksi ollut koko vuoden kestänyt vääntö synnytysosaston lakkauttamisesta. Tämä tuplakurimus on verottanut Lohjan sairaalan henkilöstöä runsaasti, työntekijät joihin osaston lakkauttaminen vaikuttaa eivät ole säällisessä ajassa saaneet työnantajalta kuulla sitä, miltä paikkakunnalta seuraavaa vakanssia olisi tarjolla. Moinen pomputtelu oikeutetusti harmittaa. Synnytysosaston kesäsulunkaan vaikutuksia ei olla päästy julkisuudessa arvioimaan, vaikuttaa siltä, että berijamaiseen sävyyn ensin on tehty päätös lakkauttamisesta, johon on etsitty jälkijättöisesti sitten perusteet. Palstoilta onkin sitten saanut seurata keskeisten poliittisten luottamushenkilöiden kiemurtelua asiasta.
Kävinpä tässä taannoin hyvinvointialueen asukasillassa, jonka teemana oli ikäihmisten asiat. Maaherra Sanna Svahn oli paikalla kertomassa kuinka hyvin alueella oikeastaan tulee menemään taloudellisesti tulevina vuosina, varsinkin kun vertaa muihin alueisiin. Tässä kun vielä hetki varrotaan, alkaa myös ne poliittiset realiteetit iskemään vasten kasvoja. Uudenmaan erillisratkaisu on lukujen valossa tulossa tiensä päähän, odotan jonkinlaisia hallinnollisia laastariratkaisuja jo sangen piakkoin. Jos ei koko Uuttamaata ynnätä samaan organisaatioon, puheet Itä-Uudenmaan- ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueen sekä Läntisen- että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhdistämisestä ottanevat runsaasti laukkaa seuraavan vaalikauden aikana. Alueiden yhdistämisiä on tulossa putkeen muuallakin, olihan se jo nähtävissä, kun Suomen kokoiseen valtioon väen vängällä haluttiin saada parikymmentä hva:ta. Sama on tuleva tapahtumaan vuodenvaihteessa voimaan astuvien TE-alueiden kanssa. Katsotaan, kuinka paljon on jäljellä 45:stä alueesta tämän vuosikymmenen lopulla. Eipä sitä tiedä, jääkö tuleva hyvinvointialueen valtuustokausi nykymuodossaan viimeiseksi. Vastikään uutisoitiin aluevaltuutettujen mielipahasta sitä koskien, kuinka vähän vaikutusvaltaa heillä oikeastaan on käytössään. Luvnin päätöksenteossa vaikuttaisi melkeinpä siltä, kuin jonkinlainen laajennettu Espoon kaupunginhallitus olisi heiluttamassa tahtipuikkoa. Valtuuston kokouksissa lähinnä kummempia nurinoita nuijitaan hallituksen päätökset ja mennään eteenpäin. Pohdinkin sitä, miksei samoin tein tulevaisuudessa voitaisi antaa alueen kunnille nimitysoikeudet hyvinvointialueen luottamuspaikkoihin, säästyisi siinäkin kymppimiljoona poikineen.
Lohjan valtuustokin marraskuussa vaihteeksi kokousti oikein pidemmän kaavan mukaan. Kuntavaalien läheisyys alkaakin näkyä jo pyydettyjen puheenvuorojen sekä valtuustoaloitteiden määrässä, onpa jo varsinaista ajatusten virtaa huomattu paikallislehden mielipidepalstoillakin. Tunnin juna aiheuttaa porua, ja onhan se vähän kummallista, että tuollaisen infrahankkeen laskuosuutta pyritään tyrkyttämään osittain potentiaalisten radanvarsikuntien maksettavaksi. Tämä tullee olemaan kevään kuntavaalien osalta eräs keskeisistä vaalikysymyksistä ja mielenkiinnolla odotankin, miten asian muut poliittiset ryhmittymät tulkitsevat. Itseäni pidän sangen raidemyönteisenä ihmisenä, onpa tullut reilailtuakin menemään, mutta nuorena henkilönä, jonka parhaassa tapauksessa pitää vielä reilun 50 vuoden päästä maksaa kunnallisveroa, hirvittää ajatus siitä, että niin huolettomasti eräät luottamushenkilöt kuin virkaihmisetkin maalailevat kymmenien miljoonien investointeja kaupunkiin, ihan kuin rahan riittävyydestä, varsinkaan julkisen, tarvitsisi yhtään murehtia. Tulevaisuuden investointien osalta myös sporttiväki on saanut asioitaan hyvin eteenpäin. Uimahallia vaille Lohjalla ei ole tosiasiallisesti enää kummoistakaan tarvetta urheilupyhätöille pariin vuosikymmeneen. Mikäli saisin vaalien jälkeen jalkani kaupunginvaltuuston oven väliin, edellä mainittujen isojen kysymysten lisäksi haluaisin päästä määrittelemään asennetta kaupungin tuottamien ei-lakisääteisten palvelujen mielekkyydestä. Kuluneina vuosina montaa yrittäjää on turhauttanut kaavoituksen koettu hitaus. Voisikohan olla paikallaan sellainen menettelytapa, jonka avulla voitaisiin tehdä nopeutetulla aikataululla päätöksiä, mikäli keskeneräinen kaavoitus olisi estämässä orastavaa liiketoimintaa kaupungissamme?
- Valtteri Skog