<< Takaisin

Ehdokkaaksi alue- ja kuntavaaleihin

6.9.2024

Tällä viikolla hyväksyi PS:n paikallisyhdistys ehdokkuuteni kuntavaaleihin, kuten myös eteenpäin hakemukseni aluevaaleihin. Aluevaalipaperit ehti kuukausikaupalla lojua kirjoituspöydällä, kun pyörittelin mielessäni, mitä järkeä edes kyseisessä hallintotasossa on? Sotealueiden nauttima työrauha kestää ainakin tämän hallituskauden loppuun, jonka jälkeen niiden järjestelemisessä saa käyttää hieman järkeäkin. Tämän mallin puolustelijat pitävät tiukasti kiinni myös sen demokraattisesta järjestämisestä, valtuustojen kokoja ei saisi supistaa, ryhmärahat on demokratiarahoja, palkkioista riittää kunnallis- ja piirijärjestöille niistettävää, onhan tietyillä poliittisilla järjestöillä vanhasta tottumuksesta sangen krooninen rahantarve. Perussuomalaisilla ei ole kummoisia kokoontumistaloja, ”broilerikasvattamoja” tai liittoja. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella perussuomalaiset ovat yrittäneet päästä eroon turhempaakin turhemmista ryhmärahoista, mielestäni palkkiotkin voisi helposti puolittaa. Tämän esityksen voisi tehdä vaikka aluevaltuuston yhteisenä kantana, jolloin kukaan ei saisi mitään poliittisia irtopisteitä.

Loppusuoralle kaartuvan valtuustokauden aikana olen Lohjalla toiminut niin sosiaali- ja terveyslautakunnassa kuin kaupunginhallituksen alaisessa hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen jaostossa. Niistä saatua tietotaitoa tohtisi käyttää jatkossakin, joten päätin sutaista nimet ehdokashakemukseen. Laskin omaksi huvikseni, että hyvinvointialueen luottamuspaikoilta on tähän mennessä erottu kaikkiaan 60 kertaa. Lehdissä ja kansalaiskeskustelussa mielipide vaikuttaa olevan sellainen, että kuka noihin koiranhommiin uskaltaa hakeutua, kun luvassa on likaantuvia käsiä ja kumileimasimena oloa. Budjettipäätäntävalta puutuu merkittävästi jo siinä, kun alueiden rahoitus tulee yleiskatteellisena valtiolta. Tämän sijaan on väläytelty alueiden verotusoikeutta, jonka myötä aluevaltuustojen rooli poliittisina toimijoina korostuisi. L-U:n alueella se lähinnä tarkoittaisi ruotsalaisten ja kokoomuslaisten kädenjäljen myötä entistä kaksikielisempää palvelua entistä yksityisemmin.

Kuluneen aluevaltuustokauden aikana on tehty kaikkiaan 39 valtuustoaloitetta, sisällöllisesti toki hyviä, kuten hoitajamitoituksen turvaaminen, liikuntaneuvojien lisääminen, seniorineuvolat tai maksuton ehkäisy. Samaan aikaan alueen palveluverkkoa karsitaan silmiä räpsäyttämättä, kesäkuussa siunattiin lohjalaisittain ikävät Karjalohjan ja Sammatin terveysasemien sulkeminen. Systeemipuolueiden keskinäisten neuvottelujen tuloksena tehty esitys vielä huudettiin läpi valtuustossa. Lohjalaiset edustajat äänestivät 6-1 lakkauttamisen puolesta. Perussuomalaiset eivät näiden legacypuolueiden keskeisissä neuvotteluissa paljoa viihdy, muut lohjalaispuolueet on aluetasolla vahvasti espoolaisten paikallisjärjestöjensä komennuksen alaisena. Mitä jos keskityttäisiin niihin perusasioihin, läheltä helposti saatavat ja toimivat palvelut, ennen kuin haaveillaan ilmaisten preservatiivien jakelusta tai ei-lakisääteisten strategioiden ja ohjelmien tekemisestä.

Niillä säännöillä mennään, mitkä on voimassa. Nyt leikitään edellisen hallituksen luomalla sotemallilla. Aluevaltuutetun titteli toivottavasti tulee jäämään hallintohistorian kirjoihin sellaisena 20-luvun epäonnistuneena väkerrelmänä, jonka ilmeisimpänä tarkoituksena oli taata makean leivän päivät luottamushenkilöille ja heidän edustamille taustajärjestöille. Miksei alueiden edustuksellisuutta hoideta kuntayhtymän tapaan, jäsenkunnat nimittäisivät alueen hallintoelimet kuntavaalien voimasuhteiden mukaan. Väestö ikääntyy ja sotemenojen kasvu on vääjäämätöntä. Miksei siis kädenojennuksena tuleville sukupolville (ja maksajille) minimoitaisi luottamushenkilöorganisaation hintalappua.

Olen ollut perustamassa Kansallinen voitto nimistä rekisteröityä yhdistystä, jonka tavoitteena on tukea ehdokkuuttani kaksissa vaaleissa samanaikaisesti. Yhdistys tulee keräämään vaalirahoitusvalvonnan alaista kassaa, jolla kuitataan kampanja- ja mainoskulut. Se on valitettava tosiasia, mitä isompi äänestysalue, sitä vaikeampaa on kampanjoida kengännauhabudjetilla. Mikäli allekirjoitat teesini järkevästä julkisesta taloudenpidosta sekä reilusta ja yhdenmukaisesta kohtelusta niin kaupungin kuin alueenkin tasolla, olen otettu mikäli pystyt muutaman euron lahjoittamaan lokakuussa avautuvalle kampanjatilille.

- Valtteri Skog